24/01/2022 17:06

Моніторинг додержання прав дітей на здорове харчування в навчально-виховному об’єднанні № 5 м. Хмельницького ім. С. Єфремова

Працівником регіонального представництва Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Хмельницькій області Оксаною Шейгец та регіональним координатором взаємодії з громадськістю Уповноваженого в Хмельницькій області Ольгою Осередчук здійснено моніторинг додержання прав дітей на охорону здоров’я, створення умов для здорового розвитку дитини та раціонального харчування в навчально-виховному об’єднанні №5 міста Хмельницького імені Сергія Єфремова.

Засновником навчального закладу є Хмельницька міська рада. У закладі навчається 1164 учні, з них 473 учні початкової школи. Навчальний процес забезпечують 77 педагогічних працівників та 29 осіб обслуговуючого персоналу.

У школі функціонує їдальня, де приготування їжі забезпечують 6 працівників харчоблоку.

Харчоблок у закладі обладнаний новим, сучасним та необхідним при приготування їжі устаткуванням. Є дві зали для прийому їжі, однак їхня площа є недостатньою для такої кількості учнів. Вартість харчування на одну дитину, за рахунок коштів батьківської плати, становить 29 гривень.

У закладі наявне примірне перспективне чотиритижневе сезонне меню, яке складено з метою забезпечення різноманітності харчування учнів. Для ознайомлення в доступному для відвідувачів шкільної їдальні місці, на стенді, розміщено щоденне меню-розклад. Раціон харчування різноманітний та передбачає овочеві супи, каші, овочі у вигляді салатів та фрукти (яблука, банани, мандарини).

Учні початкової школи, а також близько 40 дітей, які відносяться до пільгових категорій (діти учасників АТО, діти з числа внутрішньо переміщених осіб, з малозабезпечених сімей) забезпечені безоплатним харчуванням за рахунок коштів місцевого бюджету.

Водночас під час моніторингу з’ясовано, що наказом директора школи не визначено відповідальну особу за організацію харчування у закладі. На день моніторингу медична сестра, на яку в навчальному закладі покладені обов’язки медичного супроводу учнів, а також обов’язки з контролю за якістю приготування страв кухарами, перебувала на лікарняному. Тому, згідно з відомостями бракеражного журналу готових страв за 21 та 24 січня 2022 року, оцінка якості готових страв у ці дні не здійснювалась - у журналі відсутні відповідні відмітки про придатність готових страв до споживання. Відсутні розпорядчі документи щодо взаємозаміняємості посадових обов’язків з питань організації харчування у закладі. Інформація щодо проходження навчань працівників харчоблоку навчального закладу відсутня.

У шкільній їдальні реалізують тільки випічку власного виробництва. Додатково придбати інші готові страви, фрукти, овочі учням навчального закладу неможливо, оскільки у школі відсутній буфет.

За результатами моніторингового візиту готується звіт та рекомендації керівнику навчального закладу та засновнику.