16/02/2022 11:30

Моніторинг додержання права дітей на здорове харчування в Печеніжинській спеціальній школі Івано-Франківської області

Моніторингова група у складі регіонального представника Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Івано-Франківській області та регіонального координатора взаємодії з громадськістю Уповноваженого в Івано-Франківській області з метою здійснення моніторингу стану додержання права дітей на охорону здоров’я, створення умов для здорового розвитку дитини та раціонального харчування, здійснила візит до Печеніжинської спеціальної школи Івано-Франківської обласної ради, яка розташована у смт. Печеніжин Івано-Франківської області.

Під час моніторингу досліджувались питання, пов’язані з переходом закладів освіти на норми харчування, передбачені Порядком організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 № 305.

У спеціальній школі навчаються 123 учні з особливими освітніми потребами, зумовленими порушеннями інтелектуального розвитку, з них 5 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 46 дітей мають інвалідність. 96 учнів зараховано на цілодобове перебування, 27 учнів перебувають на неповному державному утриманню.

Моніторингова група позитивно відзначила заходи, що вживаються у закладі для забезпечення дітей, які тут навчаються, повноцінним та збалансованим харчуванням.

Школа перейшла на нові стандарти харчування дітей з вересня 2021 року. Шляхом самоосвіти працівники, відповідальні за організацію харчування, вивчають особливості приготування нових страв.

Примірне чотиритижневе сезонне меню відповідно до нових норм розробляється щомісяця та погоджується територіальним органом Держпродспоживслужби. Наявне меню-розклад та щоденне меню.

Ведеться передбачена законодавством документація з організації харчування.

Вартість харчування однієї дитини в день становить близько 82 гривень.

У цілому дітей задовольняє оновлене меню, скарг на харчування від них чи батьків немає. З дітьми періодично проводяться відповідні бесіди щодо здорового харчування. В їдальні розміщена «скринька побажань» щодо приготування улюблених страв.

Харчоблок спеціальної школи розташований в окремому приміщенні. Кухонне обладнання й устаткування - у робочому стані. Водночас з переходом на організацію харчування за новими нормами виникла потреба у  пароконвектоматі.

За результатами моніторингу готується звіт з рекомендаціями керівнику закладу та уповноваженому органу управління.