09/02/2022 11:35

Моніторинг додержання права дітей на здорове харчування в Ліцеї № 6 Чорноморської міської ради

Регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Одеській області Тарас Кошевий з метою здійснення моніторингу стану додержання права дітей на охорону здоров’я, створення умов для здорового розвитку дитини та раціонального харчування, здійснили візит до Ліцею № 6 Чорноморської міської ради.

Під час моніторингу досліджувались питання, пов’язані з переходом закладів освіти на норми харчування, передбачені Порядком організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 № 305.

Встановлено, що Ліцей № 6 перейшов на нові стандарти харчування дітей. Послуги з організації гарячого харчування надає приватне підприємство «Фрегат – 2002» директор Добровольська С.А., на підставі договору. Працівники харчоблоку відзначили, що улюбленими стравами дітей залишаються курячий шніцель, риба в соусі бешамель. Є й окремі страви, які смакують не всім, проте скарг на харчування від дітей чи батьків немає.

Розроблено примірне чотиритижневе сезонне меню відповідно до нових норм, наявне меню-розклад та щоденне меню. Ведеться передбачена законодавством документація з організації харчування.

Діти пільгових категорій харчуються безкоштовно. Меню однакове для усіх дітей. Для учнів 1-4 класів подаються однакові комплексні сніданки/обіди, для учнів 5-11 класів готуються кілька страв на вибір, які вони можуть придбати за кошти. Також у їдальні облаштований буфет із свіжою випічкою та напоями.

Рішенням Чорноморської міської ради від 23.09.2021 року № 244 було дозволено закладам середньої освіти Чорноморської міської територіальної громади включити  першу страву до гарячих сніданків, що надаються безкоштовно учням, згідно з перспективним меню харчування. 

Також в ліцеї № 6 постійно проводиться онлайн опитування щодо організації харчування, найулюбленіша страва школяра, пропозиції від батьків щодо харчування, контроль щодо організацією харчування.

За результатами моніторингу готується звіт з рекомендаціями керівнику закладу та уповноваженому органу управління.