18/02/2022 11:29

Моніторинг додержання права дітей на здорове харчування у СЗОШ № 84 ім. Блаженної Йосафати Гордашевської Львівської міської ради

Головний спеціаліст Відділу регіонального представництва в західних областях Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Майя Гризлова та регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого у Львівській області Тетяна Панасенко з метою здійснення моніторингу стану додержання права дітей на охорону здоров’я, створення умов для здорового розвитку дитини та раціонального харчування здійснили візит до середньої загальноосвітньої школи №84 імені Блаженної Йосафати Гордашевської Львівської міської ради.

Під час моніторингу досліджувались питання, пов’язані з переходом закладів освіти на норми харчування, передбачені Порядком організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 № 305.

Встановлено, що заклад освіти завершує перехід на нові стандарти харчування дітей.

Розроблено орієнтовне чотиритижневе сезонне меню з урахуванням нових норм, наявне меню-розклад та щоденне меню. Останнє розміщене у загальнодоступному місці на стенді шкільної їдальні. Ведеться передбачена законодавством документація з організації харчування.

Для учнів 1-4 класів подаються комплексні сніданки/обіди, для учнів 5-11 класів є можливість придбати страви на вибір.

Діти пільгових категорій забезпечуються безоплатним гарячим харчуванням за рахунок бюджетних коштів. При цьому меню для дітей пільгових категорій різниться, зокрема додатково передбачено першу страву.

Під час спілкування з дітьми скарг на харчування від дітей не надходило.

В їдальні облаштовано буфет. Також на першому поверсі школи є прилавок, де діти також мають можливість купити свіжу випічку, кондитерські вироби та напої.

Варто зазначити, що обладнання та устаткування харчоблоку застаріле, переважна його більшість несправна та потребує демонтажу. У зв’язку з переходом на організацію харчування за новими нормами є гостра потреба в ремонтних роботах та модернізації харчоблоку, зокрема, придбання плити, пароконвектомата, протиральної машини та кухонного інвентаря.

За результатами моніторингу готується звіт з рекомендаціями уповноваженому органу управління.