16/02/2022 13:56

Моніторинг додержання права дітей на здорове харчування у Першій Білоцерківській гімназії – школі Київської області

Регіональним представником Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в місті Києві та Київській області Сергієм Люльком здійснено моніторинг дотримання прав дітей на охорону здоров’я, створення умов для здорового розвитку дитини та раціонального харчування у Першій Білоцерківській гімназії – школі 1-го ступеня Білоцерківської міської ради Київської області.

Під час моніторингу досліджувались питання, пов’язані з переходом закладів освіти на норми харчування, передбачені Порядком організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 року № 305 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 18 серпня 2021 року № 871).

За потужності у 1200 учнів, у школі навчаються в дві зміни 1240 здобувачів освіти, з них 140 – пільгових категорій. У навчальному закладі відсутні дані про учнів, які наразі потребують дієтичного харчування. Перехід на оновлене меню у закладі розпочалося більше 2-х років тому.

Вартість харчування на одну дитину, за рахунок коштів батьківської плати, становить 50 гривень, оплата харчування учнів пільгових категорій здійснюється Білоцерківською міською радою у розмірі 100%.

Під час спілкування з дітьми з’ясовано, що розміри порцій їх цілком задовольняють, до смаку меню вони цілком адаптувались, оскільки зменшення вмісту цукру та солі відбувалось протягом тривалого часу.

За інформацією адміністрації установи, скарги від батьків в інтересах дітей щодо неналежно харчування не зареєстровано у вхідних облікових документах закладу та не знаходили свого відображення у протоколах батьківських зборів. Враховуючи, що заклад почав зміни в меню більше 2 років тому, адміністрацією закладу проводилось опитування, анкетування, постійний зв’язок з батьками учнів, внаслідок чого, станом на день візиту, кількість осіб, які харчуються, становить 800 осіб (на момент початку запровадження змін два роки тому харчувались у закладі близько 150 учнів). Внаслідок запровадження закладом оновленого меню, забезпечення можливості вибору 1-ї з 2-х видів запропонованих страв та напоїв та з метою забезпечення потреб усіх охочих учнів харчуватись, адміністрацією було відкрито ще одну залу для прийому їжі.

Питний режим у початкових класах забезпечено закладом шляхом кип’ятіння та охолодження води.

Під час моніторингу з’ясовано, що наказом директора школи призначено відповідальною за організацію гарячого харчування заступника директора.

В наявності технологічні карти готових страв. На відповідному місці біля їдальні розміщено поточне меню. Чотиритижневе меню узгоджено відповідним територіальним підрозділом Держпродспоживслужби.

За сприяння Київської обласної державної адміністрації та Білоцерківської міської ради, проведено ремонт приміщень 2-х їдалень та харчоблоку, а також в повному обсязі оновлено кухарське приладдя (встановлено промислові овочечистка, овочерізка, хліборізка, м’ясорубка, пароконвектомат, електроплита, холодильні шафи, посуд, кип’ятильник на 500 літрів, промислова посудомийка тощо).

Вхід у їдальню облаштовано рукомийниками, належний температурний режим води забезпечено, в наявності паперові рушники.

Відповідно до отриманої інформації, для працівників харчоблоку заплановано навчання у лютому поточного року на базі територіального підрозділу Дерпродспоживслужби у формі семінару.

Існує потреба у додатковому введенні посади кухарів, однак адміністрацією поінформовано, що нею та органом управління вживаються активні заходи для пошуку хоча б однієї кандидатури кухара та заповнення потенційної вакансії. Однак вжиті заходи є

безрезультатними протягом тривалого часу через неконкурентоспроможність запропонованої зарплатні (у розмірі 6000 грн) на фоні комерційних пропозицій для кухарів на ринку праці.

У закладі немає буфета через обмежену кількість працівників харчоблоку.

Заклад є самостійним розпорядником коштів. Ознайомлення з запасами продуктів харчування засвідчило наявність фруктів (апельсини, яблука, банани), овочів (капуста, морква, картопля) та круп. Під час моніторингу порушень сумісності продуктів у холодильниках не виявлено. Проби страв вчорашнього та поточного денного меню належним чином промарковано та забезпечено їх зберігання у холодильнику.

Вжиті адміністрацією закладу заходи у сфері забезпечення належного харчування учнів можуть слугувати прикладом для інших навчальних закладів та заслуговують на використання як позитивний досвід, особливо з огляду на  значну кількість учнів, які харчуються та обмежену кількість працівників харчоблоку.

За результатами моніторингового візиту готується звіт для направлення до відома керівнику навчального закладу та засновнику.