18/02/2022 09:29

Моніторинг додержання права дітей на здорове харчування у НВК «ЗОШ І-ІІ ступенів №7 - природничий ліцей та «Луцький ліцей №3» у м. Луцьку

У межах реалізації національного превентивного механізму моніторинговою групою у складі співробітників регіонального представництва Уповноваженого Верховної Ради України у Волинській області Любові Сітовської та Віталія Єлова здійснено моніторинговий візит до Луцького навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа І-ІІ ступенів № 7 – природничий ліцей (далі – ЗОШ № 7) та Луцького ліцею № 3 Луцької міської ради (далі - Ліцей).

Під час моніторингового візиту досліджувалось питання переходу закладу на норми харчування, передбачені Порядком організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 року № 305 (далі – Порядок).

Під час візиту встановлено, що ЗОШ № 7 та Ліцей перейшли на нові стандарти харчування дітей, передбачений Порядком.

У навчальних закладах встановлено спосіб організації харчування здобувачів освіти/дітей – аутсорсинг, який передбачає виготовлення та реалізацію готових страв оператором ринку харчових продуктів, який здійснює постачання послуг з харчування, з використанням матеріально-технічної бази закладу освіти.

Харчування учнів забезпечується Луцьким комбінатом шкільного і студентського харчування.

Складено орієнтовне чотиритижневе сезонне меню відповідно до нових норм. Наявне меню-розклад та щоденне меню. Крім того, є можливість додатково купити випічку та напої.

Усі діти пільгових категорій забезпечуються безоплатним гарячим харчуванням за рахунок бюджетних коштів. Меню однакове для усіх дітей.

У закладах ухвалені внутрішні документи щодо організації харчування дітей у 2022 році та призначено відповідальних осіб за організацію харчування.

Ведеться передбачена законодавством документація з організації харчування, зокрема, відповідні бракеражні журнали.

Офіційних скарг на харчування від дітей та батьків до адміністрації закладів не надходили.

За інформацією адміністрації Ліцею є потреба в організації навчання для учасників освітньої середовища та їхніх батьків щодо здорового розвитку дитини та раціонального харчування.

В процесі моніторингу виявлено низку упущень в роботі та окремі порушення прав підопічних на здорове харчування.

Так, харчоблоки навчальних закладів потребують оновлення окремого обладнання та придбання пароконвекційної печі (пароконвектомата).

У закладах відсутній журнал обліку виконання норм харчування, який повинен заповнюватися медичним працівником щодня на підставі меню-розкладу.

Всупереч вимогам, встановленим МОЗ, учні в тому числі й ті , які відносяться до пільгових категорій, під час перебування в навчальних закладах, забезпечують себе питною водою самостійно за власні кошти.

Крім того, у Ліцеї в порушення вимог п. 19 Порядку не затверджено асортимент харчових продуктів, які не заборонено реалізовувати в шкільних буфетах.

За результатами моніторингового візиту готується звіт та рекомендації керівнику навчального закладу та засновнику.